AEROSOL

Miljöskyddsmyndigheter förbjöd halon på 1990-talet, vilket skapade ett behov av alternativ. Alternativ till halon måste släcka de flesta typer av bränder, samtidigt som de förblir säkra för människor och utrustning. Sedan halon förbjöds har flera brandskyddsmedel och -tekniker dykt upp.

 

Hur aerosoldämpande medel fungerar

 

Aerosolbrandsläckning använder en kombination av mikropartiklar och gasformigt material för att översvämma det skyddade området. Partiklarna är i ångtillstånd tills de släpps ut från enheten. Vid utsläppet producerar en kedjereaktion fasta partiklar och gasformigt material för att dämpa branden.

 

För att dämpa en brand måste dämpningsmedlet bryta brandtetraedern. Det betyder att dämpningskemikalier måste minska bränslet, ta bort syre, ta bort värme eller hindra en kedjereaktion. Så länge det finns tillräckligt med värme, bränsle och syre kommer en eld att fortsätta brinna. Aerosolbrandsläckningssystem fungerar genom att ta bort värme:

Aerosolsystem frigör stora mikropartiklar som omger lågan

Vid kontakt kyler partiklarna lågan och absorberar värme för att dämpa elden

Aerosolbrandsläckningssystem kan också fungera genom att störa en kedjereaktion:

 

Aerosolpartiklar som innehåller kaliumnitrat kan fungera som oxidationsmedel

Dessa partiklar binder till de fria radikalerna som upprätthåller brandens förbränning för att producera biproduktmolekyler, såsom kaliumhydroxid och vatten.

Detta stör förbränningsprocessen tills elden är släckt.


Hur effektiva är aerosolsystem?

 

Aerosolbrandsläckningssystem kan vara effektiva för att dämpa bränder i klass A, B och C. Effektiviteten beror dock på koncentrationen av partiklar nära lågan, placeringen av andra brandfarliga material och typen av bränsle som är inblandat.

 

Aerosolbrandsläckningssystem kan utrustas med antingen elektrisk eller automatisk branddetektering och aktivering. Aerosoldämpning är tillgänglig för både en total översvämningsmiljö och för lokala applikationer.

KONTAKTA OSS NU FÖR EN GRATIS OFFERT PÅ DITT PROJEKT